Edward The Second

De originele titel van Marlowe’s toneelstuk over Edward de Tweede is…

The Troublesome Reign and Lamentable Death of Edward the Second, King of England, with the Tragical Fall of Proud Mortimer.

De titel is een hele mond vol, maar je weet meteen wat je kan verwachten en wie de twee hoofdpersonages zijn: de 13e-eeuwse koning Edward II en zijn vijand Mortimer, een hooggeplaatste edele.

Het stuk werd pas op 6 juli 1593 uitgeven, vijf weken na de dood van Marlowe. Zo zag de originele uitgave eruit:


#1
Edward de Tweede (1284 – 1327)

Voor de biografische details en politieke context van de 13e eeuw baseerde Marlowe zich o.a. op de tweede editie van Raphael Hollinshed’s The Chronicles of England, Scotland, and Ireland, een historisch boek gepubliceerd in 1587. Hoe accuraat Holinsheds getuigenis van het leven van koning Edward II is, weten we niet. Hollinshed gebruikte soms erg uiteenlopende bronnen en zijn boek werd bovendien gecensureerd door de Privy Council, het adviesorgaan van de Britse Koningin. Politieke contexten, religieuze spanningen en economische redenen speelden ongetwijfeld mee in het redigeren en samenstellen van The Chronicles

#3

De historische Edward
Edward de Tweede werd afgezet en vermoord door zijn hof. De grootste aanleiding daarvoor, zo schrijft de geschiedenis, was het feit dat hij zijn geliefde Gaveston macht en geld in overvloed gaf, terwijl hij zijn vrouw en kind verwaarloosde.
Wat de geschiedenis vertelt, is natuurlijk maar één kant van de medaille. Historici geloven dat er andere redenen waren om Edward af te zetten. Koning Edward was namelijk niet bepaald een sterk leidersfiguur. Tijdens zijn regeerperiode werd het land geteisterd door burgeroorlogen, buitenlandse aanvallen (van o.m. Frankrijk en Schotland) en hongersnood. En slaagde hij er niet in om de economische en politieke stabiliteit te herstellen.
Hier lees je meer over de beeldvorming rond de historische Edward II.

De liefde of de kroon
Hoewel Doctor Faustus één van Marlowes bekendste stukken is, wint Edward the Second de laatste jaren steeds meer aan populariteit en erkenning. Edward is namelijk een historisch stuk dat — in tegenstelling tot de koningsdrama’s van tijdgenoot William Shakespeare — de aard of het bestaan van het koningschap zelf in vraag stelt. Wat is de rol en de positie van een koning? Hoeveel macht heeft hij? Moet hij kiezen tussen liefde of de kroon?

Edward Twee – fABULEUS © Illias Teirlinck