De spelers

Casper speelt Edward Twee, koning van Engeland

Herken je iets van jezelf in Edward? 

Edward wil gewoon zichzelf zijn, wat ik ook in mezelf zie. Hij ziet de liefde gewoon als liefde: het overkomt hem en hij stelt er geen vragen bij. Wicca heeft een plaatje van hoe liefde moet zijn. Edward niet. Het gebeurt gewoon: of hij nu op een man of een vrouw verliefd wordt.

Op welke manier heeft Edward lief?

Ik denk dat Edward daar niet over nadenkt. Hij doet wat hij voelt. Hij doet niets speciaal om iemand bij zich te houden. En hij heeft geen angst om zijn liefde te tonen. Hij heeft geen façade tegenover anderen.

Wat is de kernzin van jouw personage?

Welke misdaad heb ik begaan?” Voor zichzelf heeft Edward niets mis gedaan, want de liefde overvalt hem.

Op welke manier trekt het stuk je aan?

Het is nog actueel. Alles wat er in het verhaal gebeurt, gebeurt nu ook. Door dit stuk te spelen, leer ik beter te begrijpen wat verschillende mensen denken over homoseksualiteit.

Gina speelt Kent, de zus van koning Edward

Herken je iets van jezelf in Kent?

De liefde voor haar broer is haar absolute prioriteit. Edward komt op de eerste plaats. Ze accepteert wel de liefde van een man voor een man, maar toch stelt ze zich vragen over hoe dat invloed heeft op het land. Ergens herken ik Kents twijfel wel, ook al probeert ze zelfzeker over te komen. Alles blijft dubbel voor haar.

Op welke manier heeft Kent lief?

Kent is niet op zoek naar liefde in de vorm van affectie, maar wil vooral gewaardeerd en gerespecteerd worden, zeker door haar broer. Ze vindt het belangrijk dat haar broer tevreden is met wat ze doet, dat hij een positief beeld van haar heeft.

Wat is de kernzin van jouw personage?

Mortimer, wilt uw leven, broer!” Kent wil dat haar broer op de troon blijft. Familie en bloed is belangrijk. Of “Heb ik een broer?” Edward kan soms scherp uit de hoek komen, kan switchen en zich helemaal anders gedragen tegenover Kent. Dat zorgt ook voor twijfel.

Op welke manier trekt het stuk je aan?

Het is een onderwerp dat altijd actueel gaat blijven. Het is belangrijk dat we elkaar leren accepteren hoe we zijn, ook op vlak van religie. Bovendien toont dit aan dat er vroeger, ver voor onze tijd, mensen waren die durfden uit te komen voor wie ze zijn en hoe ze liefde op een andere manier beleven.

Jennifer speelt Baron, een edele

Herken je iets van jezelf in Baron?

Baron ziet eer als het allerbelangrijkste. Ze is eerst erg vastberaden of zelfzeker, maar al vrij snel moet ze moeilijke keuzes maken. Ook ik moet in mijn leven nu keuzes maken. Ook ik ben zeker van mijn stuk, maar het moment net voordat je een keuze moet maken vind ik moeilijk. Nadat de keuze is gemaakt, ben ik wel zeker en weet ik wat te doen.

Op welke manier heeft Baron lief?

Ze heeft een liefde voor de koning, die in haar hoofd zit en die ze als een plicht ziet. Haar liefde voor Mortimer komt uit het hart. Zij en Mortimer delen dezelfde principes en normen. De plichtbewuste liefde voor Edward raakt ze kwijt, omdat er iets niet ‘juist’ is. Omdat de koning haar niet meer respecteert. Ze weet niet meer wat ze wil doen, dus grijpt ze terug naar wat ze kent, naar de veiligheid van Mortimer. Hij is het enige wat ze nog heeft op het einde. Baron kiest wel voor de liefde, maar daardoor loopt het slecht af. Ze gaat heel ver voor de liefde, waardoor ze haar eigen principes overboord gooit en zichzelf vergeet.

Wat is de kernzin van jouw personage?

Waarom kwetst gij ons zo?” Dat is mijn eerste zin en het begin van Barons verhaal: doordat Edward haar kwetst, gaat Baron anders denken over de nieuwe koning en over wat ze daarvoor had.

Op welke manier trekt het stuk je aan?

Ik vond het eerst heel vreemd, omdat we vaak zeggen: het thema is nu actueel. Maar homoseksualiteit was ook vroeger al ‘actueel’. Ik vind het vreemd dat dat probleem zich blijft voordoen, dat mensen het blijven zien als iets ‘nieuws’, terwijl het altijd al heeft bestaan. Ook de onwetendheid van sommige mensen vind ik vreemd.

Joetta speelt Wicca, de hoeder van de traditie

Herken je iets van jezelf in Wicca?

Wicca is interessant, want haar manier van doen in het stuk is niet eenduidig. Wanneer ze iets probeert te doen, heeft dat vaak een ander gevolg. Ze doet wel alles uit goede bedoelingen, ze wil gewoon haar best doen om dingen juist te doen. Alleen komt dat niet altijd zo over. Dat herken ik ook in mezelf. (schakelt naar Engels over). I also try to do things, but they always end up going the wrong way. I like learning about her, because I’m finding myself more and more in her.  

How does Wicca experience love?

Wicca is complicated. But her love is simple. She wants peace and she wants people to be satisfied and that things go her way. Her love for Edward is the greatest, it’s powerful but she can’t help it that she has to be hard on him. You can’t always tell that she is doing it out of love. But Edward is stubborn and doesn’t listen to her. Edward also didn’t listen to his parents.

What is Wicca’s most important line?

I promised your father to watch over you.” – It’s funny because she tries to, but her powers are not strong enough to protect him. She tries to keep her promise, but it’s not going the way she planned. In the end, she sees Edward struggling and she can’t help him. It’s too late. She hopes that she can do better with Edward Drie.

What about the play appeals to you?

I thought it was going to be something completely different. But it’s more interesting now. I thought: this is going to be something epic. I want to be part of it. I have never done something like this and the story is unique. We need to tell this story because we need change. Change hasn’t happened yet, although everybody talks about it. I myself also don’t know yet who I am, but if I come out as different I want to be accepted for who I am, and not hated.

Mathis speelt Spenser, een beschermeling van Gaveston

Herken je iets van jezelf in Spenser?

Spenser worstelt in het begin met ‘normale mensen’-problemen: hoe kan ik erbij horen, hoe maak ik vrienden, hoe vind ik liefde? Hij beseft zelf niet dat hij liefde zoekt. Hij denkt eerst: ik wil geld verdienen, rijk worden en zo populair worden. Een normale mindset. Dat herken ik ook wel, maar heb ik niet meer echt. Ik denk dat iedereen wel door zoiets gaat, dat je niet meer weet wie je bent, dat je zoekt. En dat is oké. Spenser wordt volwassen doorheen het stuk.

Op welke manier heeft Spenser lief?

Spenser houdt van Edward. Ik denk eigenlijk dat Spenser jaloers is op de liefde die Edward voor Gaveston voelt. Ik denk niet dat hij geld wil. Als hij geld krijgt, wilt hij toch liever liefde. Ik denk dat zijn liefde voor Edward heel puur is.

Wat is de kernzin van jouw personage? Wat laat zijn ware aard zien?

Bij wie moet ik mij aansluiten?”, zegt hij in het begin. Maar naar het einde toe evolueert dat. Ik denk in deel twee eerder: “Blijf bij mij.” Dat zegt hij niet letterlijk. Hij heeft wat hij wil, de liefde van Edward, en wil het dan niet kwijt.

Op welke manier trekt het stuk je aan? Wat vind je belangrijk?

Het is een verhaal waarin iedereen iets kan vinden van betekenis. Het stelt meer vragen dan het kan oplossen. Het stelt ook mooie vragen. Zoals “How have I transgressed but be it with too much clemency?” Dit kan je moeilijk vertalen naar het Nederlands. Edward heeft niets fout gedaan, op zich. Edward zoekt naar wat hij fout heeft gedaan, en steekt het dan op zichzelf.

Ivana speelt Isabella, koningin van Engeland

Herken je iets van jezelf in Isabella?

Isabella wordt ook wel de She-Wolf genoemd. Ze is een sterke vrouw. Ze heeft veel doorzettingsvermogen. Ze is zeker geen zielige vrouw. Iedereen probeert haar tegen te werken, maar ze staat wel altijd terug op. Dat herken ik in mezelf, vallen en weer opstaan.

Op welke manier heeft Isabella lief? Hoe ervaart ze liefde?

Voor mij ervaart ze liefde op de meest pure manier van allemaal. Ze wordt absoluut verliefd op Edward, maar krijgt geen liefde van hem, en zoekt dan liefde bij iemand anders. Ze zoekt iemand die haar even graag ziet als zij hem, zoals Mortimer. Mortimer is niet altijd even oprecht, want hij wil ook gewoon macht, maar toch: ze krijgt van Mortimer wat ze wil van Edward. Dat zit in kleine dingen zoals aanrakingen of gewoon erkenning dat ze er is.

Wat is de kernzin van jouw personage?

In deel één is dé zin: “Ge weet dat ik van niemand hou behalve van u.” Haar hart is zo groot, en het staat zo open voor Edward. Na een tijd vecht ze niet meer om de liefde die ze wil, maar sluit ze haar hart af en vecht ze steeds meer om macht. In deel twee is de belangrijkste zin: “Is mijn kind veilig op de troon zolang Edward leeft?” Edward ziet ze nu meer als een obstakel, dan iemand waar ze bij wil zijn.

Op welke manier trekt het stuk je aan? Wat vind je belangrijk om te vertellen?

Daar heb ik al vaak over nagedacht. Het stuk gaat in de eerste instantie over homofobie en homoseksualiteit. Maar het gaat ook over hoe we zoeken naar liefde. Iedereen verlangt zo hard naar liefde en krijgt die niet in dit verhaal. Het maakt zelfs niet uit over welk geslacht het dan gaat. Het stuk gaat vooral over hoe liefde is: dat het pijn kan doen, maar dat het ook goed kan zijn.
Er zijn twee perspectieven op het verhaal, denk ik. Ten eerste zoekt iedereen liefde maar niemand krijgt het op de manier dat ze willen. Ten tweede geeft niemand toe dat er taboe is rond normafwijkende liefde. Ik vergeet soms dat het over twee mannen gaat, omdat het gewoon ook over liefde gaat. Edward wilt gewoon graag bij zijn geliefde zijn. Iedereen draait bovendien heel de tijd rond de pot en noemt Gaveston een buitenlander of een boerenkinkel.
Ik vind het zo moedig van Jorre en Karel dat ze dit stuk maken voor 14+-ers. Uitkomen voor wie je bent is heel moeilijk op onze leeftijd.

Ebe speelt Mortimer, de rivaal van Edward

Herken je iets van jezelf in Mortimer?

Het fundamentele dat er voor alle personages in zit: zoeken naar liefde en het juist willen doen. Mortimer probeert het land veilig te stellen. Het kind, het land en de troon, dat voelt als zijn familie. Dat herken ik wel: alles doen voor je familie of vrienden. Alleen is het zo verwrongen bij Mortimer dat hij alleen zijn eigen liefde begrijpt. Zowel zijn drive om Edward van de troon te stoten als om Isabella te verleiden, komt voor uit het idee ‘ik zou een betere leider zijn voor het land’. 

Op welke manier heeft Mortimer lief? Hoe ervaart hij liefde?

Ik denk dat Mortimer soms ook Isabella wilt zijn, of iemand als haar: ze ziet er altijd goed uit, ze heeft macht, ze gedraagt zichzelf waardig. Ik denk dat Mortimer dat ook wilt zijn. Waardoor zijn liefde voor haar ook iets van bijna aanbidding wordt. Hij verlangt naar macht, maar ervaart dat ook als pure liefde voor Isabella.

Wat is de kernzin van jouw personage?

Ik vrees niemand.” Dit is de man die hij wilt zijn, als partner van Isabella, als machtshebber. In de kerker-scène (waarin Mortimer Edward vermoordt, n.v.d.r.) is hij de man wie hij echt is. Eigenlijk begrijpt hij Edward, maar iemand  die zo zacht is, kan het land niet leiden. De koning moet onaanraakbaar zijn. 

Op welke manier trekt het stuk je aan? Wat vind je belangrijk om te vertellen?

Heel veel mensen zeggen dat gay zijn een ‘rage’ of een fase is. Maar homoseksualiteit is deel van mens zijn. Liefde heeft altijd al bestaan in alle vormen. Vandaag wordt er meer informatie gedeeld, dus mensen zijn op de hoogte van wat kan en mag. Vandaag verandert er ook veel, door culturele veranderingen en religieuze verschuivingen, door migratie en door het internet: er zijn meer standpunten die mensen innemen. Je kan meer je eigen weg zoeken dan je ouders. Je kan andere manieren van denken en doen ontdekken. Er wordt soms gezegd: mensen zijn ontwricht, of weten niet meer wat ze zijn. Maar de zoektocht naar liefde heeft altijd al bestaan. Alleen krijgen mensen nu vroeger de kans om zichzelf te ontdekken en of om te zoeken naar wie ze zijn. Er is meer mogelijk en  ook meer openheid.

Leonie speelt Prinses Edward,
Karen speelt Prinses Edward,
Karel speelt Gaveston, de geliefde van Edward

Herken je iets van jezelf in Gaveston?

Het grootste raakvlak is dat ik als persoon zelden of nooit rechtstreeks in de verdediging ga. Ik ga me niet snel woordelijk verdedigen of iemand aanvallen, maar zal het proberen open te trekken of ruimte te geven. Een andere overeenkomst is dat, als ik iets wil, ik er ook volledig voor ga, net als Gaveston.

Op welke manier heeft Gaveston lief? Hoe ervaart hij liefde?

Gaveston zoekt niet naar bevestiging of naar een bewijs van liefde. Hij is niet bezig met het manipuleren van dingen of mensen. Ik denk dat hij liefde ervaart doordat degene die hij graag ziet ontvankelijk is voor zijn aanwezigheid en wie hij is. Dat is zijn chronometer om te ervaren hoe oprecht en direct liefde is. Hij laat zich niet zo vangen door woorden of meningen.
Gaveston heeft lief door zacht te blijven, of dat probeer ik toch als speler: om los te laten en ontvankelijk te zijn. Gaveston verdedigt ook waar hij in gelooft. Maar op de zachte manier. Al zitten er momenten in dat hij wel aanvalt, maar dat is geen tactiek, dat komt eerder voort uit een onmacht in een moment. Hij heeft geen verborgen agenda.

Wat is de kernzin van jouw personage?

Als ge kwetsbaar zijt, dan zijt ge wie dat ge echt zijn. Dan is alles mogelijk.” Dit is wie Gaveston is. Het is ook een uitnodiging naar Edward: om zijn kwetsbaarheid te bewaken in de gevangenis waarin hij leeft als de koning. Dat mogen ze hem niet afpakken. Wat er ook gebeurt: blijf zacht of kwetsbaar.

Op welke manier trekt het stuk je aan? Wat vind je belangrijk?

Dat is een moeilijke vraag. Het is een stuk met jongeren, en dat sprak me aan. Het is belangrijk dat we de thema’s die in het stuk zit, met hen bespreken. Wie ben ik? Hoe verhoud ik me als individu versus de groep? Hoe vind ik mezelf en hoe vind ik een gepaste vorm?
Het is ook fijn om de jongeren te begeleiden binnen dit creatieve proces, om hen te zoeken naar een eigen stem. Het trekt ook meningen, die ik had over dit thema, nog eens open. Zo komt mijn generatie in contact met een generatie waar ik anders niet zomaar mee in contact zou komen.