Christopher Marlowe

Yet how have I transgressed
Unless it be with too much clemency?

Christopher Marlowe, Edward the Second

Christopher Marlowe

He that loves pleasure must for pleasure fall.

Christopher Marlowe, Doctor Faustus

Christopher Marlowe (1564-1593) was een beroemde en controversiële Engelse schrijver die bekend werd in de 16e eeuw met het toneelstuk Tamburlaine the Great

Geboren in Canterbury in hetzelfde jaar als William Shakespeare, klom Marlowe op van zoon van een schoenmaker naar populaire toneelschrijver en, mogelijks, zelfs spion voor de Engelse kroon. Op 29-jarige leeftijd werd hij neergestoken tijdens een vechtpartij in een taverne en verloor Engeland plotsklaps een van zijn meest getalenteerde schrijvers.

Money can’t buy love, but it improves your bargaining position.

Christopher Marlowe, Tamburlaine the Great

Dankzij een beurs kon Marlowe naar de prestigieuze Universiteit van Cambridge gaan. Zijn studietijd sleet hij grotendeels in de bibliotheek, zijn neus in de grote klassiekers van het oude Rome en Griekenland. Toch was Marlowe geen doorsnee boekenwurm. De Universiteit twijfelde zelfs om hem zijn diploma te geven omdat Marlowe soms maanden afwezig was. Verrassend genoeg kwam de Privy Council, het hoogste adviesorgaan van de Britse kroon, tussenbeide in ruil voor een ‘dienst’ die Marlowe zogezegd had bewezen aan de koningin. Historici geloven hierdoor dat Marlowe mogelijks spioneerde in het buitenland voor Elizabeth I.

#1
Edward Twee – fABULEUS © Illias Teirlinck