De ’90s

Whoomp. There it is.*

Piekjeshaar, veel te grote broeken, veel te korte t-shirts, sportschoenen met hoge zolen en heel veel opgepepte muziek. Het zijn maar een paar dingen uit de jaren ’90 –en niet eens de ergste. Wat een tijd. Wat een feest.

“God is a DJ”. Daar bestond in de feestcultuur van de jaren ’90 geen twijfel over. De discotheek was een internationale kerk voor alle believers in eeuwig feesten. Letterlijk zelfs. Er zijn gevallen bekend van mensen die bleven doordansen tot ze er bij neervielen. Maar het hield niemand tegen. Integendeel. Zelfs grote leegstande gebouwen werden in een handomdraai de ideale plek om een feestje te bouwen…dat je niet zomaar zo’n verlaten terrein mocht betreden, was een vergetelheidje waaraan de politie de feestbeesten elke keer weer moest herinneren. De uitnodiging voor zo’n geheimzinnige onverwachte fuif, of “rave-party” (lees: reef-paartie), werd vaak maar op de avond zelf verstuurd en via mond-tot-mond-reclame verspreid -tja wie had er een gsm?-. Wie de verborgen feestplek wist te vinden, ontdekte in het halfdonker een wild dansende menigte in trance door de verschillende muziekstijlen die de nineties zo bekend heeft gemaakt; van popmuziek en R&B tot rock en techno.

 

SNAP XL brengt in haar look en feel de jaren ’90 weer tot leven. Voor choreografe Talitha De Decker zijn de nineties een onuitputbare bron van inspiratie geweest om een voorstelling te maken die zin geeft om te feesten. Die goesting om fun te beleven is –zoals je misschien al wel door had- typisch voor de jaren ’90. In dit universum van strakke tempo’s en felle kleuren, gaan de dansers op zoek naar hun eigen ritme op de beat. Zoals je op de dansvloer ook tegelijkertijd alleen en allemaal samen bent. De muziek werd speciaal door Benjamien Lycke gemaakt en zit vol knipogen naar de hits van de jaren ’90. De sfeer van de rave-party gluurt daardoor altijd om de hoek.

SNAP XL is een springlevende echo van een waanzinnige verleden tijd. Men weze dus gewaarschuwd. De nineties zijn klaar voor een comeback en SNAP XL neemt het voortouw. Jump for joy!